Aruncătorul de grenade antitanc AG-7

 Destinație 

            Aruncătorul de grenade antiblindate portativ AG-7, este un mijloc puternic de foc al grupei de infanterie în lupta împotriva tuturor tipurilor moderne de tancuri, autotunuri şi alte mijloace mecanizate şi blindate ale adversarului. În afară de aceasta, el poate fi folosit pentru nimicirea forţei vii ce se află în adăposturi uşoare, precum şi în construcţii de tip orăşenesc.

Principiu de funcționare (link)

            AG-7 este o armă cu ţeavă lisă, dinamoreactiv, fără recul, cu lovitură activ-reactivă.

            După plecarea grenadei din canalul țevii, se deschid aripioarele stabilizatorului, iar la o distanță care asigură securitatea trăgătorului se aprinde încărcătura de pulbere a motorului reactiv.

La începutul arderii încărcăturii de pulbere a motorului reactiv, ca rezultat al scurgerii gazelor prin orificiile ajutajelor apare forța reactivă şi viteza de mișcare a grenadei, se măreşte, obținându-se la sfârşitul arderii complete a încărcăturii, viteza de 300 m/s. În continuare deplasarea grenadei se produce datorită inerției.

La plecarea grenadei, aruncătorul de grenade antitanc nu are recul. Lipsa de recul a aruncătorului la plecarea loviturii se asigură prin aceea că, o parte din gaze se evacuează spre înapoi prin ajutaje şi tubul pentru scurgerea gazelor. În acest fel se formează o forţă reactivă dirijată spre înainte, care echilibrează forța de recul.


Părți mari componente

            Părţile mari componente:
  1. ţeava;
  2. mecanismul de percuţie;
  3. mecanismul de dare a focului;
  4. dispozitivele de ochire cu înălţătorul mecanic şi înălţătorul optic;
  5. accesoriile;
  6. sacii de lovituri.

Demontare și montare (link)

Caracteristici tehnico-tactice

- Calibrul aruncătorului de grenade antitanc................................................40 mm;

- Calibrul grenadei (la cap) ...............................................................................85 mm;

- Lungimea aruncătorului de grenade antitanc ..........................................950 mm;

- Lungimea grenadei ........................................................................................640 mm;

- Lungimea loviturii ........................................................................................ 925 mm; 

- Viteza inițială a grenadei...............................................................................120 m/sec.;

- Viteza maximă a grenadei.............................................................................300 m/sec.;

- Cadenţa de tragere......................................................................................4-6 lov./min.;

- Distanţa de tragere după înălţător.................................................................500 m;

- Distanţa loviturii directe asupra obiectivelor cu înălțime de 2 m ...........330 m;

- Greutatea aruncătorului de grenade antitanc cu înălţătorul optic..........6,3 Kg.;

- Greutatea loviturii...........................................................................................2,2 Kg.;

- Greutatea grenadei..........................................................................................1,8 Kg.;

- Greutatea genții cu două lovituri şi P.S.A....................................................7,1 Kg.;

- Greutatea genții cu trei lovituri....................................................................9,3 Kg.;

- Puterea de mărire a înălțătorului optic.......................................................2,7 ori;

- Câmpul vizual....................................................................................................13⁰

- Diametrul pupilei de ieşire............................................................................4,5 mm

- Depărtarea pupilei de ieşire...........................................................................27 mm;

- Puterea separatoare.................................................................................maximum 28";

- Valoarea unei diviziuni a scalei înălțătorului................................................100 m;

- Valoarea unei diviziuni a scalei corecțiilor în direcție..................................0-10; 

- Limitele scalei înălțătorului............................................................de la 200 m la 500 m;

- Limitele scalei pentru corecțiile în direcție......................................................0-50;

- Limitele verificării înălțătorului optic în înălțime și în direcție...................0-08;

- Lungimea înălţătorului cu boneta-ocular....................................................140 mm;

- Înălțimea înălțătorului.................................................................................180 mm;

- Lungimea înălțătorului..................................................................................62 mm;

- Greutatea înălțătorului..................................................................................0,5 Kg.

- Greutatea înălţătorului cu completul P.S.A. şi învelitoare......................0,95 Kg.


Rolul pieselor și mecanismelor

Țeava serveşte pentru dirijarea grenadei pe traiectorie şi pentru evacuarea gazelor rezultate din arderea încărcăturii de azvârlire. Ea se compune din teava propriu-zisă cu încărcare în interiorul unei culate cu diametru mai mare și tubul pentru scurgerea gazelor, care sunt îmbinate prin filet. Între țeava propriu zisă şi tubul pentru scurgerea gazelor este un inel de obturație care împiedică scăparea gazelor prin îmbinarea filetată. Pentru a exclude posibilitatea deșurubării tubului pentru scurgerea gazelor, acesta este sudat la ţeavă în două puncte diametral opuse. Suprafața interioară a țevii este cromată.

Pe suprafața exterioară a țevii se găsesc bazele pentru fixarea înălțătorului optic; placa se fixează la ţeavă cu şuruburile şi se asigură cu știfturi; pragul pentru fixarea inelului-portcurea dinainte; urechile pentru îmbinarea mecanismului de dare a focului cu ţeava; baza mecanismului de percuție, care are un locaș în trepte, filetat, pentru dispunerea şi fixarea mecanismului de percuție și pragul pentru fixarea mecanismului de dare a focului; pragul subțire pentru fixarea mânerului țevii; octaedru pentru cheia de deşurubare a tublui de scurgere a gazelor.

La gura țevii este o crestătură pentru fixarea grenadei pe timpul încărcării.

Tubul pentru scurgerea gazelor este o ţeavă lisă care se termină într-o parte cu un ajutaj, iar la celălalt capăt cu o pâlnie. Pe pâlnia tubului pentru scurgerea gazelor este fixat inelul-portcurea şi este prins prin reborderuire un taler. Pe ţeavă sunt fixate două apărători din lemn, cu ajutorul brățărilor care îl protejează pe trăgător împotriva arsurilor pe timpul tragerii. Brățările se strâng cu şuruburi.

Fiecare jumătate a garniturii dinainte este fixată pe apărătoare cu două nituri, iar capetele jumătăților garniturii dinapoi sunt cherneruite. La capetele apărătorilor se găsesc armăturile metalice.


Mecanismul de percuție asigură percutarea capsei de aprindere a grenadei.

Mecanismul de percuție este montat în locaşul bazei mecanismului de percuție se compune din: percutor, bucșă de reazem, arcul percutorului şi niplu. Percutorul are un vârf conic, partea cilindrică pe care se înfăşoară arcul percutorului, coroana şi coada percutorului.


Bucșa de reazem este destinată pentru a sprijini capătul de sus al arcului percutorului şi are un orificiu pentru ieşirea percutorului şi un locaş pentru arcul percutorului.

Arcul percutorului este destinat pentru a readuce percutorul în poziția inițială după plecarea loviturii și a-1 menține în această poziție. Arcul percutorului cu un capăt se reazemă în bucșa de reazem, iar celălalt capăt în coroana percutorului. Niplul, care se înşurubează în locaşul bazei mecanismului de percuție, fixează piesele mecanismului de percuție și menține centrat percutorul.


Funcţionarea mecanismului de percuție

Până când cocoșul loveşte coada percutorului, piesele mecanismului de percuție ocupă poziția normală, percutorul sub acțiunea arcului se află în poziția extremă de jos, vârful percutorului se află în orificiul țevii și nu iese în afara suprafeței canalului țevii, iar coada percutorului iese din orificiul niplului percutorului spre exterior.

Când coada percutorului este lovită de către cocoș, percutorul comprimând, arcul se deplasează în sus și cu vârful percutează capsa de aprindere a grenadei. După aceasta arcul percutorului se destinde şi aduce percutorul în poziția inițială.

Revenirea percutorului în poziția inițială, sub acțiunea arcului său, trebuie să fie energică, deoarece, în caz contrar, la tragere se poate rupe vârful percutorului.

Când coada percutorului este lovită de către cocoș, percutorul comprimând, arcul se deplasează în sus și cu vârful percutează capsa de aprindere a grenadei. După aceasta arcul percutorului se destinde şi aduce percutorul în poziția inițială.

Revenirea percutorului în poziția inițială, sub acțiunea arcului său, trebuie să fie energică, deoarece, în caz contrar, la tragere se poate rupe vârful percutorului.


Mecanismul de dare a focului serveşte pentru darea focului (eliberarea cocoșului din poziția asigurat, lovirea percutorului) şi pentru asigurarea aruncătorului. Baza mecanismului de dare a focului este corpul în care se găsesc cocoșul, piedica de siguranță, trăgaciul, agățătorul şi tija cu arc. Corpul mecanismului de dare a focului în partea dinainte are garda trăgaciului şi o fereastră pentru trăgaci.


Pentru dispunerea arcului şi a tijei acestuia, în partea de mijloc a corpului este practicat un locaş profilat; în partea de mijloc a corpului sunt practicate două locaşe: locaşul pentru tija arcului şi locaşul pentru piedica de siguranță și arcul acesteia. În partea dinapoi a corpului se găseşte scobitura pentru cocoş şi scobitura pentru îmbinarea corpului cu țeava prin intermediul pragului bazei mecanismului de percuție.

În afară de aceasta în corp sunt practicate nouă orificii: orificiul pentru ax, orificiul pentru axul trăgaciului, orificiul filetat pentru axul cocoșului, orificiul pentru piedica de siguranță, patru orificii filetate nestrăpunse pentru şuruburile capacului şi un orificiu filetat pentru şurubul agățătorului.

Corpul se termină cu o placă, care împreună cu două plăsele fixate pe ambele părți ale plăcii, formează mânerul.


Cocoșul serveşte pentru a lovi percutorul la darea focului. El se roteşte pe axul care este fixat în corpul mecanismului de dare a focului. Cocoșul are un cioc cu striațiuni pentru armare, două praguri - pragul de armare şi pragul de siguranță, cu care se fixează la agățător şi un orificiu pentru axul cocoșului.


Piedica de siguranță serveşte pentru prevenirea tragerii loviturii involuntare, prin limitarea mișcării trăgaciului. Piedica de siguranță are un prag şi două locaşe în care, în funcție de poziția mecanismului de siguranță, intră opritorul, care este la rândul său ridicat de un arc.

Pentru a așeza mecanismul de dare a focului în poziția "asigurat" trebuie să se apese pe piedica de siguranță din partea stângă astfel, ca dunga roşie circulară să fie scufundată la acelaşi nivel cu capacul corpului.


Trăgaciul servește pentru eliberarea cocoșului de pe pragul de armare. El se compune din: dintele superior care scoate agățătorul din angrenajul cu pragul de înzăvorâre al cocoșului; orificiul pentru ax; coada pentru apăsarea cu degetul în momentul dării focului şi dintele. inferior pentru reazemul trăgaciului în pragul piedicii de siguranță când mecanismul de dare a focului este pus în poziția asigurat.


Agățătorul serveşte pentru menținerea cocoșului în poziția armat. Agățătorul se prezintă sub formă de lamă-arc, pe al cărui capăt dinainte se găseşte dintele, care servește pentru agățarea acestuia cu pragul de armare a cocoșului. În agățător este practicat orificiul pentru fixarea agățătorului cu ajutorul şurubului la corpul mecanismului de dare a focului.


Funcţionarea mecanismului de dare a focului 

Până la armarea cocoșului piesele mecanismului ocupă următoarea poziție:

- arcul se găseşte în stare comprimată și cu unul din capete se reazemă în scobitura locaşului pentru tija arcului iar cu celălalt capăt, în partea de jos a capului tijei arcului.

- tija se reazemă cu pragurile sale în șanțurile cocoșului şi îl menține în angrenare cu agățătorul pe pragul de siguranță; agățătorul este așezat cu un capăt pe partea orizontală a pragului de siguranță al trăgaciului, datorită cărui fapt, coada trăgaciului iese până la refuz din ferestruica corpului.

La armarea cocoșului, piesele mecanismului de dare a focului încep mişcarea şi funcționează în felul următor:

  •  cocoșul, în urma apăsării cu degetul mare al mâinii drepte, rotindu-se pe ax, apasă pe trăgaciul mare al tijei și comprimând arcul, îl lasă în jos; agățătorul se ridică şi se agață în pragul de armare al cocoşului. Cocoșul este în poziția armat.

- trăgaciul se găseşte în poziția extremă dinainte datorită apăsării agățătorului asupra dintelui superior al trăgaciului.

Prin apăsare pe trăgaci piesele mecanismului de dare a focului funcționează în felul următor:

  •  trăgaciul, răsucindu-se pe ax ridică cu dintele superior agățătorul şi îl desprinde din pragul de armare al cocoșului. Sub acțiunea destinderii arcului, tija, ridicându-se, apasă cu pragul mare asupra cocoșului şi astfel îl obligă să se răsucească energic pe axul său și să se ridice în sus. Ajungând în poziția pe care o ocupă până la armare cocoșul continuă să se răsucească pe ax și să se ridice, nu sub acțiunea arcului cocoșului ci prin forța inertiei. 

  •  în acest moment cocoșul loveşte percutorul care se deplasează în sus, comprimă arcul percutorului şi percutează capsa grenadei. Mişcarea cocoșului în sus este limitată de către percutor, care cu partea frontală a conului de reazem se reazemă pe fundul bazei percutorului.

- prin deplasarea cocoșului în sus datorită inerției, umărul scurt al acestuia se lasă în jos, apasă pe pragul mic al tijei arcului și lasă tija puțin în jos ceea ce frânează mişcarea mai departe a cocoșului.


  • după aceasta, tija sub acțiunea arcului ridică cu pragul mic umărul scurt al cocoșului, obligă cocoșul să se răsucească pe ax în sens invers și să se lase cu partea mai groasă în jos până la întâlnirea cu pragul mare al tijei arcului cocoșului.

  • în acest moment agățătorul cu un capăt stă pe partea orizontală a pragului de siguranță al cocoșului.

Piesele mecanismului ocupă din nou aceeași poziție pe care au ocupat-o înainte de armare.


Dispozitivele de ochire sunt destinate pentru ochirea aruncătorului de grenade antitanc pe obiective în timpul tragerii la diferite distanțe. Ele se compun din: înălțătorul optic PGO-7 şi înălţătorul mecanic și permit executarea tragerii până la o distanță de maximum 500 m asupra obiectivelor mobile și fixe.

Înălțătorul optic PGO-7 se prezintă ca un vizor optic cu sistem de prisme. În planul focal al ocularului vizorului se găseşte un reticul. Înălțătorul are puterea de mărire 2,7 ori şi câmpul vizual de 13°. El se compune dintr-un corp, în care este montat sistemul optic și mecanismul pentru reglarea înălțătorului, suportul cu dispozitiv de strângere pentru fixarea înălțătorului la aruncător și dispozitivul de iluminarea reticulului.


Corpul serveşte pentru îmbinarea tuturor pieselor înălţătorului.

Sistemul optic se compune din: geamurile de protecție care feresc înălțătorului împotriva pătrunderii umezelii şi prafului; obiectivul cu două lentile pentru obținerea imaginii obiectivului.

Sistemul optic se compune din: geamurile de protecție care feresc înălțătorului împotriva pătrunderii umezelii și prafului; obiectivul cu două lentile pentru obținerea imaginii obiectivului observat; prisma pentru răsturnarea completă a imaginii obiectivului observat şi ocularul.

Obiectivul în montură se dispune în cursor. Cursorul cu obiectivul poate să se deplaseze în plan orizontal și vertical cu ajutorul mecanismului de reglare a înălțătorului.

Reticulul este dispus în montură şi fixat cu un inel. Montura reticulului este fixată în corp cu un inel şi cu trei şuruburi. Pe reticulul înălţătorului este trasată scala distanțelor, scala corecțiilor în direcție și scala telemetrică.


Diviziunile (liniile) scalei distanţelor sunt trasate orizontal și numerotate în partea stângă cu cifrele 2, 3, 4 și 5, care corespund distanţei de tragere în sute de metri până la obiectiv (200, 300, 400 şi 500 m). Linia corespunzătoare distanței de 300 m şi linia centrală verticală sunt duble, pentru a ușura alegerea diviziunilor necesare la ochire.

Diviziunile (liniile) scalei corecțiilor în direcție sunt trasate și marcate în partea de jos spre dreapta şi spre stânga față de linia centrală dublă, cu cifrele 1, 2, 3, 4 şi 5. Depărtarea între două linii verticale corespunde valorii de zece miimi (0-10).

Scala corecțiilor în direcție uşurează introducerea corecțiilor de devansare pe timpul tragerii spre dreapta și spre stânga până la 0 50.

Linia centrală dublă este prelungită mai jos de scala distanţelor, ceea ce dă posibilitatea trăgătorului să descopere mai uşor înclinarea laterală a aruncătorului.

Deasupra scalei distanțelor este semnul +, care servește pentru verificarea liniei de ochire "zero".

Scala telemetrică este trasată sub formă de două linii: linia orizontală de jos este continuă, iar cea de sus punctată. Scala telemetrică este calculată pentru înălțimea obiectivului de 2,7 m această valoare fiind indicată dedesubtul liniei orizontale. Deasupra liniei punctate este dispusă scala cu diviziuni, distanța între acestea corespund modificării distanţei până la obiectiv, cu 100 m. Cifrele scale 2, 4, 6, 8, 10 corespund distanței de 200, 400, 600, 800 şi 1000 m. Pentru determinarea distanței este necesar ca imaginea obiectivului înalt de 2,7 m (tancului) să se dispună între curba punctată şi linia orizontală astfel încât conturul de sus şi de jos al obiectivului să atingă liniile scalei. În această poziție se citeşte distanta pe scala diviziunii, în punctul de contact al conturului obiectivului cu linia punctată.

Iluminarea reticulului pe timp de noapte se face prin orificiul din corp, care este acoperit cu geamul de protecție. Lentilele ocularului sunt montate într-o montură, pe care este introdusă boneta ocular ce este fixată cu un colier pe corpul înălțătorului. În caz de fumizare sau scădere a iluminării, se foloseşte filtrul de lumină portocaliu, iar în caz de soare puternic sau zăpadă, filtrul de lumină neutru. Ambele filtre de lumină se găsesc în completul PSA al înălţătorului.


Incidente și mod de remediere

    1. Rateu:
               Cauze: - Lovitura nu este complet împinsă în țeava aruncătorului de grenade.
                        - Percutorul este uzat;
                        - Percutorul nu loveşte energic capsa de aprindere, din cauza murdăririi sau îmbâcsirii cu unsoare densă a mecanismului de dare a focului şi a mecanismului de percuție;
                        - Slăbirea sau ancrasarea arcului cocoșului.
               Remediere: - Capsa de aprindere este defectă;
                            - Se împinge lovitura până când fixatorul se reazemă în fundul tăieturii de pe gura țevii;
                            - Se înlocuiește lovitura;
                            - Se înlocuiește percutorul cu cel de rezervă;
                            - Se curăță mecanismul de dare a focului şi mecanismul de percuție;
                            - Se înlocuieşte arcul.

    2. Lovitura nu intră în canalul țevii.
            Cauze:
- Teava este murdară (Resturi din tubul de hârtie, arsuri de gaze).
            Remediere: Se curăță țeava.

    3. Jocul înălţătorului optic.
            Cauze: Înălțătorul nu este bine fixat.
            Remediere: Se fixează înălţătorul.

    4. Foaia înălțătorului sau cătarea este strâmbă.
            Cauze: Lovirea foii înălțătorului sau cătării.
            Remediere: Se repară la atelier.

    5. Foaia înălţătorului sau cătarea nu se fixează în poziția de luptă sau de mars.
            Cauze: Strâmbarea sau ruperea arcului înălţătorului.
            Remediere: Se repară la atelier.

    6. Deplasarea liberă a percutorului în baza lui.
            Cauze: Tasarea sau ruperea arcului percutorului.
            Remediere: Se înlocuiește arcul percutorului.

    7. Nu există spaţiu între cocoş şi niplu când percutorul este apăsat complet de către cocos.
            Cauze: Niplul nu este înşurubat complet.
            Remediere: Se înşurubează niplul.

    8. Piedica de siguranţă este fixată slab.
            Cauze: Arcul opritorului este slab.
            Remediere: Se înlocuiește arcul opritorului.

    9. Crăpături pe apărătorile din lemn.
            Cauze: Lovirea aruncătorului, în timpul căderii şi scoaterea prea des a apărătorilor de pe ţeavă.
            Remediere: Se înlocuiesc apărătorile din lemn.


Surse:
  • http://student-militar.ucoz.org/forum/56-271-1
  • Curs de cunoaștere a armamentului ușor de infanterie, editura Academiei Forțelor Terestre, Sibiu, 2003



Comentarii